Rozmaryn to zioło z rodziny jasnotowatych, które pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jest to jedno z najstarszych ziół, od wieków używanych do celów leczniczych, kulinarnych i dekoracyjnych.
Czym charakteryzuje się rozmaryn?
Rozmaryn to wytrzymała, długowieczna roślina uprawiana w całej Europie. Krzew ma ciemnozielone liście i delikatne kwiaty o słodkim zapachu. Liście są jadalne i używane do gotowania w wielu kuchniach w postaci świeżej i suszonej. Mogą być wykorzystywane do przygotowywanie olejków eterycznych stosowanych w aromaterapii i produkcji perfum.
Wartości rozmarynu
Rozmaryn ma wiele zalet zdrowotnych. Bogaty jest w witaminę B6, witaminę C, które pomagają w utrzymaniu zdrowia skóry, włosów i zębów. Rozmaryn jest również źródłem minerałów takich jak żelazo, magnez, cynk i miedź wspomagających zdrowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Zioło to może być również pomocne w walce z bólem i stanami zapalnymi. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Rozmaryn bogaty jest w flawonoidy. Związane są one z redukcją stresu i poprawą nastroju. Roślina może być pomocna w usuwaniu toksyn z organizmu. Może być również pomocna w leczeniu chorób takich jak astma, zapalenie stawów, depresja i bezsenność. Korzyści zdrowotne obejmują również wpływ na poprawę trawienia, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie ryzyka chorób serca.
Jak możemy spożywać rozmaryn?
Rozmaryn możemy spożywać na wiele różnych sposobów. Wiele zależy od naszych preferencji. Najprostszym sposobem jest dodanie świeżych bądź też suszonych listków rozmarynu do potraw. Mogą one być dodane na koniec gotowania. W ten sposób zachowamy jego aromat. Rozmaryn to również zioło, które idealnie nadaje się do potraw takich jak zapiekanki. zupy, sałatki, warzywa, mięsa oraz ryby. Rozmaryn może być również dodatkiem do sosów. Świeży dodawany bywa do dżemu a nawet deserów. Rozmaryn wykorzystywany jest do przygotowywania marynat. Wystarczy dodać kilka listków, oliwę z oliwek, sok z cytryny i inne zioła aby otrzymać aromatyczną i smaczną marynatę.
Rozmaryn może być również wykorzystywany do sporządzania naparów i herbat. Świeże lub suszone listki zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na ok. 15 minut. Zioło to wykorzystywane jest również do przygotowywania olejków eterycznych.
Jak możemy wykorzystać rozmaryn do dekoracji?
Zielone liście rozmarynu mogą być wykorzystywane do dekorowania pomieszczenia dodając mu nie tylko uroku i charakteru, ale również przyjemnego zapachu. Może stanowić dekorację ścian, parapetów, ale również ogrodów. Rozmaryn może stanowić element pięknych kompozycji kwiatowych i bukietów. Możemy nim ozdobić ścieżki w ogrodzie.