Proso ma dużo właściwości odżywczych. Bogate jest w białka, błonnik, węglowodany, witaminy oraz minerały. Zawiera znaczne ilości żelaza, miedzi, selenu, cynku, magnezu, selenu i fosforu.
Wartości odżywcze prosa
Proso bogate jest w wartości odżywcze:
- zawiera ono 12 gram białka na 100 gram. Jest to wysokiej jakości białko bogate w aminokwasy niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu w prawidłowy sposób. Wpływa ono korzystnie na utrzymanie masy mięśniowej oraz zapobieganie utracie mięśni
- błonnik jaki znajdziemy w prosie może być pomocny w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób serca, nadwagi oraz cukrzycy
- proso zawiera węglowodany złożone. Są one, w przeciwieństwie do węglowodanów prostych, uwalniane stopniowo przez nasz organizm. W rezultacie, zapewniają długotrwały poziom energii. W 100 gramach prosa znajdziemy ponad 70 gram węglowodanów
- witaminy i minerały, w które bogate jest prosto to m.in. witaminy z grupy B, witamina E, magnez, żelazo, cynk, potas, ale również miedź, selen i fosfor.
Jak spożywane jest proso?
Proso jest znane i spożywane w wielu krajach na całym świecie. Jest to stara odmiana zboża występująca w wielu odmianach. Różnią się one między sobą kolorem, smakiem, ale również konsystencją. Niewątpliwie jest to zdrowy i pożywny składnik naszej diety, który może być spożywany na wiele sposobów.
Proso może stanowić pożywny składnik zup, sosów, sałatek, ale również deserów. Jest też spożywane samodzielnie jako kasza. Dodane do warzyw, mięsa lub ryb pozwoli nam uzyskać pełnowartościowy posiłek. Może on dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych. Proso jest też wykorzystywane jako składnik mąki, z której pieczony jest chleb, bułki, ale również ciasteczka. To godny uwagi składnik domowych płatków zbożowych. które mogą być znacznie zdrowsze niż gotowe słodzone płatki dostępne w sklepach.
Są również miłośnicy spożywania prosa gotowanego na mleku krowim, wodzie lub napoju roślinnym. Wzbogacone o owoce, orzechy czy kakao pozwoli nam uzyskać smaczne śniadanie lub kolację. Proso wykorzystywane jest również jako składnik koktajli mlecznych i deserów.
Jak pozbyć się goryczki?
Kasza jaglana potrafi być gorzka po ugotowaniu co zniechęciło już niejedną osobę. W celu uniknięcia gorzkiego posmaku należy ją odpowiednio przygotować. Wystarczy spłukać kaszę obficie zimną wodą przed ugotowaniem. Warto też gotować kaszę w dużej ilości wody. Możemy również dodać łyżkę oleju lub masła do kaszy podczas gotowania. Tłuszcz pomoże nam zneutralizować niektóre gorzkie składniki.