Lawenda - olejek lawendowy i jego właściwości - Ekologiczny ogródek

Lawenda – olejek lawendowy i jego właściwości

Lawenda należy do rodziny mięty (Lamiaceae). Botaniczna nazwa tej rośliny pochodzi od łacińskiego „lavare” , które oznacza „myć”.

Pochodzi z krajów sąsiadujących z Morzem Śródziemnym i tam też stanowi dość częsty element krajobrazu. Jednak gatunki lawendy są częstym bywalcem ogrodów ziołowych również w Polsce. Cenione są ich atrakcyjne i aromatyczne kwiaty i liście. Rośliny uprawia się na szeroką skalę dla uzyskania olejków eterycznych, które są stosowane do nadawania charakterystycznego zapachu różnym produktom. Na przykład, suszone kwiaty już od dawna są używane w saszetkach zapachowych umieszczanych w szafach i skrzyniach. W rezultacie wypełniają się one ich intensywnym zapachem. Starożytni Rzymianie używali lawendy jako dodatek do kąpieli. Lawendę stosuje się również do aromatyzowania napojów i słodyczy. Ma on szereg zastosowań w medycynie naturalnej.

Lawenda – opis

Lawenda jest zimozieloną krzewinką. Kwiaty układają się w kłosy. Liście lawendy są wąskie, srebrzyste, koloru szarozielonego. Zapach rośliny spowodowany jest błyszczącymi gruczołkami olejkowymi osadzonymi w małych trichomach w kształcie gwiazdy pokrywającymi kwiaty, liście i łodygi. Rośliny w uprawie zazwyczaj nie produkują nasion. Najłatwiej rozmnożyć lawendę z nasion lub przez odkłady korzeniowe. Do najczęściej uprawianych gatunków lawendy należą lawenda angielska(Lavendula angustifolia), lawenda francuska (L. stoechas) i wełniana (L. lanata).

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy cieszy się obecnie dużym zainteresowaniem, ale jego zalety znane są już od ponad 2500 lat. Ma liczne dobroczynne właściwości: antyoksydacyjne, przeciwdrobnoustrojowe, uspokajające i przeciwdepresyjne. Od stuleci olejek lawendowy ma zastosowanie zarówno kosmetyczne jak i terapeutyczne. Liście i łodygi rośliny były używane do przygotowywania wywarów przeciw chorobom układu trawiennego i reumatyzmowi. Rzymianie używali olejku lawendowego do kąpieli, gotowania i oczyszczania powietrza.

Współcześnie, za największe korzyści płynące ze stosowania  olejku lawendowego uznaje się, to że:

  • Przynosi ulgę w bólu
  • Poprawia sen
  • Łagodzi bóle głowy
  • Poprawia stan skóry i zmniejsza trądzik
  • Spowalnia proces starzenia się dzięki silnym antyoksydantom
  • Pomaga w leczeniu ran i oparzeń
  • Redukuje niepokój i stres emocjonalny
  • Korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu