Kozieradka to zioło kwitnące w czerwcu i lipcu. Możemy używać zarówno świeżych jak i suszonych nasion, ale również liści czy korzeni jako przyprawy, środka aromatyzującego lub suplementu. Chociaż dalsze badania są niezbędne, są takie, które wskazują na to, że kozieradka może mieć różne korzyści zdrowotne i pomóc zmniejszyć ryzyko chorób takich jak cukrzyca, otyłość czy infekcje grzybicze, bakteryjne i wirusowe. Jednakże należy też pamiętać o tym, że związki jakie zawiera kozieradka mogą powodować skurcze macicy w ciąży.
Kozieradka – zastosowania w przeszłości
Kozieradka to jedno z najstarszych znanych ziół. Jej zalety znali już starożytni Egipcjanie i Grecy oraz Rzymianie. Starożytni lekarze odkryli, że jej nasiona zawierały śluz, który po zmieszaniu z wodą przynosił wiele korzyści zdrowotnych. Egipcjanie używali jej do balsamowania a w Grecji i Rzymie była stosowa jako pasza dla bydła.
Kozieradka – korzyści zdrowotne
Źródło witamin – kozieradka zwiera witaminę C, B6, A, kwas foliowy i minerały w tym żelazo, magnez, wapń, potas i sód
Trawienie
Zioło pomaga osobom cierpiącym na zgagę. Jest tak z uwagi na śluz łagodzący stany zapalne przewodu pokarmowego. Pokrywa on żołądek i błonę śluzową przewodu pokarmowego wykazując tym samy działanie osłaniające. Duże ilości rozpuszczalnego błonnika zawarte w nasionach kozieradki przyspieszają ruchy jelit. Rozpuszczalny błonnik i pektyna w nasionach kozieradki zwiększają objętość stolca pomagając w ten sposób w naturalny sposób łagodzić zaparcia.
Cukrzyca
Przeprowadzono wiele badań w celu zbadania potencjalnych korzyści płynących ze spożywania kozieradki przez osoby chore na cukrzycę 1 i 2 typu. Kilka z nich wykazało, że spożywanie nasion wpływa na obniżenia poziomu glukozy we krwi i poprawę tolerancji glukozy.
W jednym badaniu naukowcy z Indii wykazali, że dodanie 100 gramów odtłuszczonego proszku z nasion kozieradki do codziennej diety pacjentów z cukrzycą insulinozależną (typu 1) znacznie obniżyło poziom glukozy we krwi na czczo, poprawiło tolerancje glukozy, a także obniżyło całkowity cholesterol i LDL (inaczej znany jako „zły” cholesterol. Więcej o cholesterolu dowiesz się tutaj: Wysoki cholesterol – co powinieneś wiedzieć).
W innym badaniu kontrolowanym lekarze włączyli 15 gram sproszkowanych nasion kozieradki do posiłku spożywanego przez osoby z cukrzycą typu 2. Spowodowało to zmniejszenie wzrostu poziomu glukozy we krwi po posiłku. Inne badanie wykazało, że przyjmowanie 2.5 gram kozieradki dwa razy dziennie przez trzy miesiące obniżyło poziom cukru we krwi u osób z łagodną, ale nie ciężką cukrzycą typu 2.